Beijing - Shanghai, är tubingen död?

Igår lämnade vi Beijing, staden där isolering inte existerar, kallras verkar vara en del av kulturen och personer som kan tala engelska är lika ovanliga som ett fungerand HIV-vaccin. Hur som helst har vi nu tagit oss till Shangahai och äntligen fått plusgrader, vilket vi har tänkt vistas i resten av resan och med 99.9% säkerhet betydligt fler än Shanghais åtta grader.

Tågresan hit var dock ingen dans på rosor, de 15 timmarna som vi spänderade på det här tåget var betydligt jobbigare än att åka fem dygn på den transsibiriska järnvägen. Mick, Ella, jag och Micke hade köpt sittplatser eftersom det var slut på liggplatserna, väl på tåget upptäckte vi att det även gick att lösa ståplats och det fanns de som stod hela resan, mycket imponerande. Men det var ett helvete, våran vagn var proppfull, alla säten (de vi kallar tvåsits är tydligen tresits här) var fulla, det stod folk i hela gången och i alla utrymmen mellan vagnarna. Skyltarna; Rökning förbjuden, släng inte skräp på golvet och spotta inte på golvet ignorerades helt. Det röktes nåt så infernaliskt och spottades på golvet av i princip all som hade ståplats, plus att allt skräp med en otrolig precision undvek papperskorgarna. Vi båda som satt närmast gången hade hela tiden antingen någon som lutade sig mot oss eller kravlade sig över oss när de skulle till toaletten. Vi fördrev tiden med lite kortspel och försökte även sova någon timme, men ska man göra den här resan bör man ha liggplats, eller i alla fall sömntabletter med sig.

Men nu är vi hur som helst i Shanghai och långkalsonger, underställ, täckjackor och fliströjor kan dra åt helvete!

Planerna för framtiden har helt omkullkastats, vi hade tänkt åka till Kunming i södra Kina och sedan fortsätta ner genom Laos, men idag fick vi mail från Forran som också ville med dit, så då skjuter vi upp Laos ett par veckor. Tack vare den vanliga turen så bokade vi inte någon tågbiljett dit redan i Beijing som vi fick råd att göra. (Visste inte om tubingen då, se nedan.) Nu ser det istället ut som vi tar oss till Nanning i sydöstra Kina för att sedan åka ner igenom Vietnam.

Har tubingen i Laos stängts?

Här på hostelet träffade vi en belgare (som hade en svensk flickvän ifrån Täby, världen är bra liten) som påstod att tubingen i Vang Vieng, Laos har stängts. Enligt honom så är det "de där jävla engelsmännen som dricker för mycket, knarkar för mycket och dör för mycket"

Vi googlade lite om det och dessvärre fanns det en hel del artiklar om det, så det verkar tyvärr stämma. Både jag och Micke blev lite sorgsna när vi läste fick reda på det, vi har haft så kul där tidigare och det var ett givet stopp på den här resan också men det ser ut som vi får tänka om. Ett lite hopp tändes dock när samme belgare påstod att de har startat upp det igen i mindre skala, vi ger det ett par veckor och ser hur snacket går bland backpackersen på de kommande hostelen nere i sydostasien.

Forran tror du det går att lösa detta med platina kortets concierge service? Vi vet att även du är ledsen för tubing stängts men med ett litet samtal till dem kanske Handelsbanken kan se till att det bara blev ett "upphåll" under hösten 2012 för detta underbara kulturarv, som vi alla har ett ansvar att föra vidare till eftervärlden. Går inte detta att lösa så börjar vi misstänka att Mayakalendern har rätt.

 

Vi kan fortfarande inte ladda upp bilder, trots en bra uppkopplin. Vi misstänker och fördömer den Kinesiska censuren!

 

"Det är över nu, men jag kommer ihåg alla dagar..." / Micke och Per

 

12 dec 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)