Mui Ne, äntligen lite hav och stränder

Äntligen fick vi ett par dagar med värme, hav och stränder, det vi har längtat efter ända sedan vi lämnade Stockholm för en månad sedan.

Mui Ne är en ort på Vietnams östkust, den är känd för att ha riktigt bra surfing, framför allt kite surfing men också vind och vanlig surfing. Vi började första dagen med att bada lite i havet, cirka 28 grader och ganska höga vågor, så det var riktigt kul. Andra dagen så hyrde vi en "motorbike" och klämde ihop oss på (såg ut som dum och dummare) sen drog vi iväg efter kusten. Vi hittade några kilometerlång helt öde stränder som vi stannade och badade vid, såg ortens berömda sanddyner och ett vattenfall. Vid ett tillfälle när vi parkerat vid vägkanten och gått ner till havet för att bada så råkade vi ut för en lite komisk bläsning. Det gick inte att starta motorcykeln när vi kom upp, när vi försökt i ungefär en minut så kom två vietnameser åkande, de stannade och undrade om vi hade problem. En av dem försökte hjäpla oss att starta den, han kröp runt lite och lynssnade på motorn när den inte ville tända, han hittade ganska snabbt felet; någon hade skurit av kabel till tändstiftet och tagit munstycket. Tursamt nog för våran del hade han exakt ett sådant begagnat munstycke i sin ficka som vi kunde få köpa för den blygsamma summan av fem dollar. Han lagade felet åt oss och vi gav honom två dollar för det, vilket han nöjde sig med.

Det finns även ett enormt utbud av prisvärd seafood så vi har testat på några av havets godsaker. Första kvällen blev det krokodil, det smakade någonstans mellan fisk och gris. Andra kvällen delade vi en grillad hummer, en fantastisk smakupplevelse. 

Vi har varit extremt effektiva under våra dagar i Vietnam, känns som vi varit här några veckor, men det är bara sex dagar. Hanoi avverkade vi på 35 timmar och det känndes som vi han med allt man ska göra i den staden. Mui Ne gjorde vi på 60 timmar och det räckte gott.

Nu är vi tillbaka i Saigon, som vi förstått att staden fortfarande kallas av i princip alla, det är bara i officiella sammanhang som Ho Chi Minh City används. Här har vi idag besökt krigsmuseet, mycket bra och det var en hel del skärrande bilder och berättelser, tyvärr blev det nästan komiskt när de vinklat det så extremt på vissa ställen. Men det är ganska förståligt att de inte har en helt objektiv syn på saken här.

Vi åkte också hit för att avsluta första delen på vår resa, som innebar att vi skulle möta upp Daniel på flygplatsen. Vi har då färdats med tåg och lite flyg, båt och buss enligt följande:

Stockholm -    Riga                 443 km       20 timmar (färja)

Riga         -     Moskva            899 km       15 timmar

Moskva     -    Ulan Bator      6 304 km     108 timmar

Ulan Bator -    Beijing           1 551 km       30 timmar

Beijing      -    Shanghai        1 463 km       17 timmar

Shanghai   -    Nanning         2 052 km       33 timmar

Nanning     -   Hanoi                401 km       12 timmar

Hanoi        -    Mui Ne 1 736 + 216 km   2 + 5 timmar (flygresa 1 736 km på 2 timmar, Buss 216 km på 5 timmar)

Mui Ne       -   Saigon              216 km         5 timmar (Buss)

Totalt                               15 261 km    247 timmar

Nu är han tyvärr fortfarande kvar i Kiev där han blivit försenad med typ 40 timmar, så förhoppningsvis hinner han hit i hyfsad tid på julafton. För ryktesvägen har vi hört att julafton i Saigon ska vara nått i hästväg här i backpackerkvarteren i distrikt 1. Vi har därför kostat på oss ett rum med stor balkong mot paradgatan för 12 dollar. Våra förväntningar är stora och förhoppningsvis löser sig allt för Daniel.

"If it's dead and it's Vietnamese, it's Viet Cong"

/Micke & Per, Swedish Bar

23 dec 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)