Laguppställningen är nu komplett i SwedishBar

Julafton. Vietnametisk Julmiddag, glögg och pepparkakor.

Den 24 december anländer en frusen Daniel till Saigon(Hoo Chi Minh City)från Kiev där han spenderat ett dygn pga försening. Tydligen fanns det inget plan i Kiev englit flygbolaget Aerosvit som förövrigt "Är ett jävla skit bolag" säger Forran. Men väl framme i Saigon möts Forran av två tomtar med pilsner och vitt skägg.

Julafton spenderades därefter med glögg, pepparkakor som F hade med sig från Sverige och vietnamesisk "julmiddag". En annorlunda julafton med helt klart godkänd.

Juldagen. Försovning, Viet Cong-tunnlar, fladdermöss, lokalbuss och försovning igen.

Juldagen vaknar vi upp kl 10.24 eller Mikael vaknar och väcker resten av Baren. Vi inser nu att våran förbokade tour till de underjordiska tunnlarna i Cu Chi är missad med 3 h. Men vi kommer snabbt på ett annat sätt att komma dit. Vi letar upp en lokalbuss som åker åt hållet mot tunnlarna och efter ca 1,5 h så byter vi till en annan lokalbuss som tar oss ut i djungeln där tunnlarna finns.

I och med att vi är 5 h sena till tunnlarna och turisterna är sedan länge borta har vi hela platsen för oss själva. Så efter en öl efter vid flodkanten där tusentals människor har fallit offer i kriget mellan Sydvietnam och Nordvietnam tar vi oss vidare till en skjutbana där vi testar att skjuta AK47, M16 och M1. Väl vid skjutbanan skall Per inte ha några hörselskydd "man måste ju höra att det smäller" med efter påtryckningar från Forran och Mikael så går han med på att sätta på sig ett par hörselskydd. Tur var det för M1 hade bedövat hörseln i ett par dagar utan hörselskydd. Efter skjutandet drog vi oss vidare mot tunnlarna.

Vid tunnlarna fick vi en guide som visade oss runt. Här fick vi veta att gerillagruppen Viet Cong som stred mot Amerikanerna nyttjade tunnlarna. Viet Kong visades här upp som hjältar och om man hade dödat många amerikaner så fick man utmärkelsen Amerikan killing hero. Bland annat berättades det om en ung flicka i 15 års åldern som fått utmärkelsen efter ha dödat flera hundra amerikaner. väldigt spännande att höra en annan sida av kriget. Tunnlarna i vietnam små gångar som inte är högre än 70 cm och bredare än 50 cm dessa gångar stäcker sig mer än 250 km under marken. Under marken fanns inte bara gångar utan också sjukhus, sovsalar, kök m,m. Otroliga byggen. Vi fick gå ner i ett par av gångarna och den ena tunneln fick vi order av guiden att ta första till vänster för om vi fortsatte raktfram så skulle vi inte ses på ett par dagar. Skall påpeka att det endast går att gå framåt i tunnlarna pågrund av storleken. väl nere i tunnlarna så var det inte bara de 3 vilsna turisterna från Sverige utan här träffade vi även på fladdermöss och spindlar. Efter tunnlarna fick vi snabba oss till lokalbussen igen och hann med 10 min marginal med den sista bussen tillbaka till Saigon.

Kvällen avslutades med middag och några pilsner på ett liten vietnametsik resturan där vi träffade upp Johannes som vi träffade i Nanning. Det blev en sen kväll för Per och Daniel som inte var hemma förrän kvart över sex, 45 minuter innan vi ska till flygplatsen. De tar det kontroversiella beslutet att sova dessa minutrar. Det borde de naturligtvis inte gjort, då det var en otacksam uppgift som Micke fick ta sig ann när han försökte skaka liv i de båda. Men med nöd och näppe hann vi med planet efter tre eller fyra final call-utrop.

Just nu är vi i Siem Reap (Kambodja) där vi anlände för ett par timmar sedan som vi förövrigt redan älskar. På flygplatsen här blev våran boomblaster en hit bland Kambodianerna och de vill direkt höra Gangnam Style så vi ställde så klart upp på deras önskemål och satte på högsta volymen med tillhörande dans (Finns på film).

Nu ska vi ut och utforska Siem Reap där det finns enorma tempel och en av Asiens största sjöar.

 

26 dec 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)